NIEUWS

====================

====================

Eerste hulp bij hartproblemen

Dankzij het doorzettingsvermogen van EHBO'ers Silvana en Ruud beschikt nu ook Ons Lustoord over een Automatische Externe Defibrillator, of wel AED.
Jaarlijks vinden er zo'n 7.500 reanimaties plaats buiten het ziekenhuis. In driekwart van de gevallen beginnen omstanders met reanimeren totdat de ambulance is gearriveerd. Dit verdubbelt de overlevingskans! De AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan toedienen bij een hartstilstand, waardoor het hartritme weer hersteld kan worden.

Aan het begin van het nieuwe tuinseizoen zal door een deskundige uitleg gegeven worden over de werking van het apparaat. Hij geeft uitleg aan groepen van 15 personen. Onze huidige EHBO'ers zijn (natuurlijk) al vertrouwd met de werking ervan; tuinders kunnen zich tegen die tijd opgeven bij het bestuur. De AED hangt bij de ingang van het clubhuis.

====================

De groene kern

Op 15 februari vond de presentatie plaats van het verslag van het co-creatieproces De Groene Kern aan de gemeente Amsterdam. Je kunt het indrukwekkende verslag hier inzien (pdf). 

Bijzonder afscheid

Bij hun afscheid van de Garden Shop, op 31 augustus 2024, riepen de tuinders van Ons Lustoord, Johan en Berna de Smit uit tot Ereleden. “Door hun jarenlange tomeloze en belangeloze inzet is de Garden Shop uitgegroeid tot méér dan een goedlopende winkel: een baken voor vele tuinders, ook van de ons omringende parken.”
Stef reikte namens de Bond van Volkstuinders ook nog een 'erespeldje van verdienste' uit.

===================

Zware metalen: rapport en advies

Tuinder Annemiek Smits heeft enige tijd geleden door het bedrijf Labtoria onderzoek laten doen naar zware metalen in haar moestuin. Dit ivm het bericht van de gemeente over lood in de grond. Je kunt het (zeer technische) rapport bekijken via dit linkje.
Daarnaast hebben zij ook advies gegeven over gebruik van eigen groenten – best in lijn met wat de gemeente heeft geadviseerd. "De zware metalen die in de grond van uw moestuin zijn aangetroffen, met name lood en kwik, vallen binnen de kwaliteitsklasse 'residentieel', wat erop duidt dat ze op niveaus liggen die doorgaans acceptabel zijn voor woongebieden, maar dat voorzichtigheid geboden kan zijn bij het tuinieren met groenten vanwege mogelijke gezondheidsrisico's als de metalen door planten worden opgenomen. Zink- en kopergehaltes zijn verhoogd tot een 'industriële' classificatie, wat hogere concentraties aangeeft die problematisch kunnen zijn voor voedselgewassen. Regelmatig groenten eten die in deze grond zijn geteeld, kan mogelijk leiden tot de ophoping van deze metalen in uw lichaam. Het is raadzaam om de grond te verbeteren om deze metaalconcentraties te verminderen of groenten te kweken in verhoogde bedden met schone grond om de voedselveiligheid van uw producten te garanderen", aldus Labtoria.

Pompoenwedstrijd

Mieke Dietvorst, tuinder van Dijkzicht, won onlangs de eerste Ons Lustoord-pompoenwedstrijd. Uit de door ons verstrekte zaadjes kweekte ze een gigantische oogst, waarvan ze de twee grootste exemplaren liet zien. Met andere deelnemers genoot ze van een kopje pompoensoep.

====================

Workshop vlechten en bouwen met wilgentakken

Hekjes, manden, rozenbogen – klassiek en eigentijds: je kunt van alles maken met gesnoeide wilgentenen. Onze eigen Daan leert je de fijne kneepjes. Geef je op voor deze gratis middag bij groenlustoord@gmail.com.
7 december 2024, vanaf 13.30 uur. Lokatie wordt nog bekend gemaakt; is ook afhankelijk van het weer.

Op 2 november wordt het water afgesloten op ons tuinpark

Wat kun je als tuinder doen om lekkages te voorkomen?
> Sluit de hoofdkraan in de waterput op je tuin af (de ronde grijze put met deksel) en draai het aftapkraantje open (klein kraantje aan de zijkant van de hoofdkraan)
> Blaas de waterleiding leeg bij een tappunt, met de mond of met een pomp of compressortje.
> Zet de douchekraan open, laat de doucheslang los hangen en open dan alle kranen in je huisje.
> Kijk in de put of alles is afgetapt, maak de put leeg en de kraan droog. Dit i.v.m. bacteriën en vanwege eventuele vorst. De kraan kan ook nog worden ingepakt met een doek.
> Gooi zout in de wc en maak de sifon leeg.
> Haal de geiser eraf of pak deze in met een deken.

In het voorjaar, als het water weer aangesloten wordt, draai je eerst alle kranen in het huisje dicht, alsmede het aftapkraantje. Daarna open je de hoofdkraan weer.

Het gehele jaar door, dus ook tijdens de wintermaanden, is er een openbaar tappunt bij het Klusoord (zie foto).

====================

====================